Světový den bez tabáku připadá na 31. května.

Tři z deseti dospělých lidí v ČR v posledním měsíci kouřili tabákové produkty (cigareta, doutník, lulka). Více než 1/3 z nich však zkoušela přestat, a to většinou opakovaně. Vyplývá to z reprezentativního výzkumu MindBridge Consulting, který mapoval vztah ke zdravému životnímu stylu.

37 % současných kuřáků omezilo kouření s cílem přestat

Drogy, jako je nikotin, oslovují systém odměny, při jejich nedostatku mají kuřáci sníženou náladu. Při kouření se tento deficit snižuje. Závislost doprovázená blaženým pocitem vysvětluje i skutečnost, že kuřáci vědomě konzumují v široké míře produkt, který působí intenzivně proti vlastnímu zdraví. Škodlivost kouření je prokázána, popsána a je známá široké veřejnosti. Den bez tabáku je připomínka tohoto paradoxu.

Když člověk přestane kouřit, vrací se psychická pohoda k normálu jen velice pomalu, a to mnohé kuřáky odrazuje od zhašení poslední cigarety. Výzkum ukazuje, že více než 40 % současných kuřáků se v minulosti snažilo přestat, nebo o tom v nejbližší době uvažuje. Měli nebo mají zájem se svého zlozvyku zbavit. Většina z těch, kteří to zatím neúspěšně zkusili, svou snahu zopakovala dokonce 3x a častěji.

Další naděje?

V současné chvíli plánuje 6 % kuřáků skončit s kouřením.

o výzkumu:

Reprezentativní výzkum za populaci ČR 18+ (dle pohlaví, věku, vzdělání, regionu, velikosti místa bydliště), 13.-23. dubna 2021, PAPI, n = 1 000